Beleggen in vastgoed is beleggen in onroerend goed. Investeren in vastgoed wordt soms ook als term gebruikt. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, draait het bij vastgoed niet alleen om bebouwing, maar ook om de grond waarop de bebouwing gebouwd is. Je kunt die twee zaken niet los van elkaar zien. Beleggen in vastgoed heeft hetzelfde grote doel als alle andere vormen van beleggingen: rendement behalen. Als investeerder ben je natuurlijk op zoek naar een rendement dat in verhouding staat tot de moeite en de tijd die je steekt in het project.

Investeren of toch beleggen in vastgoed?

Beide termen worden door elkaar gebruikt. Ze betekenen ook ongeveer hetzelfde. Het echte verschil zit hem in het feit dat bij beleggen in vastgoed je ervanuit gaat dat je automatisch rendement krijgt. Bijvoorbeeld als je een pand bezit en dit verhuurt: om huur te ontvangen hoef je niets te doen behalve een huurder te vinden. Investeren in vastgoed betekent dat je tijd, moeite en geld in een project steekt. Het opkomen van een pand, dit opknappen en dan te koop aanbieden, is een vorm van investeren. Beleggen in vastgoed kan bovendien ook betekenen dat je dat belegt in een bepaald vastgoedfonds via de beurs: ook dit gebeurt vrij passief.

Rendement verdienen

Of je nu gaat beleggen in vastgoed of juist investeren: het uiteindelijke doel is het behalen van rendement. Rendement is niets meer en niets minder dan de verhouding tussen je inleg en je opbrengst. Je rendement wordt meestal weergegeven in procenten – hoe hoger, hoe beter. Door te beleggen kun je een passief inkomen creëren. Dit is een inkomen dat je niet haalt uit loondienst of andere werkzaamheden, maar uit bezittingen, zoals bijvoorbeeld een bezitting. Ben je op zoek naar een goede plek om online te beleggen? Probeer dan Synvest eens uit.

De mogelijkheden van beleggen in vastgoed

Als je gaat beleggen in vastgoed, zijn er genoeg mogelijkheden. Het is al mogelijk om te investeren in een kamer. Meer gebruikelijk is het te investeren in een woonhuis, een winkel, of een kantoor. Als je genoeg vermogen hebt en het echt groot wil aanpakken, kun je ook investeren in bijvoorbeeld winkelcentra en hotels. Aan alle vormen van investeringen zijn voor- en nadelen verbonden. Maak dus een goede afweging voor je tot actie overgaat. Vaak is het mogelijk een beleggingshypotheek af te sluiten, waarmee je flink investeringskosten kunt besparen. Deze hypotheken dekken tot wel 80% van de totale waarde van het vastgoed af.

Afsluiten van een beleggingshypotheek

Beleggen in vastgoed kan ook zonder beleggingshypotheek. Hou er wel rekening mee, dat hoe meer eigen geld je investeert, hoe lager het rendement (in procenten) zal zijn. Voor je overgaat tot het afsluiten van een beleggingshypotheek, dien je een goed onderzoek te verrichten in de aard van je investering. In welke staat verkeert het pand? Wat is de locatie van het pand? Hoe populair is de omgeving en wat zegt dit over de verkoopbaarheid van het pand?