Non Fungible token is de nieuwste cryptocurrency trend en op dit moment enorm populair. Er gaan dan ook enorme bedragen rond voor deze unieke tokens. Maar wat is een Non Fungible Token,  hoe werkt het en hoe kun je ze gebruiken? NFT is een Non Fungible Token (digitaal eigendomscertificaat), ofwel een niet inwisselbaar, onvervangbaar uniek certificaat (jeton of token). Een Token is een koppeling (soort van eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek, niet uitwisselbaar, digitaal item via een smart contract. Deze digitale items zijn enorm populair en bovendien uniek. Een smart contract is een computerprogramma  en kan als dat zou moeten, een voor-gedefinieerde opdracht uitvoeren. Dat wordt gedaan op het moment dat zich bepaalde condities voordoen. Bij smart contracten worden de data bijgehouden in een eigen database.

Wat is een Non-fungible token?

Een Token is een manier om eigenaarschap te koppelen aan unieke digitale objecten. Voorbeelden van digitale eigendommen die zijn verkocht met Non Fungible Tokens zijn:

  •         De eerste tweet van Jack Dorsey die werd verkocht voor 2,9 miljoen dollar
  •         Een NFT kunstwerk dat is verkocht voor 69 miljoen dollar

In de gaming industrie komt het Non Fungible Token gebruik steeds meer voor. Maar ook steeds meer bedrijven handelen vaker op de Non Fungible Token markt.

Het verschil tussen Coins en tokens

Er zijn veel verschillende Coins waarvan we de meeste kunnen kopen of mee kunnen handelen. Eigenlijk lijken alle Coins op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Het grootste verschil is de vorm; zo zijn er bitcoins, Altcoins en Tokens. Bitcoin is de grondlegger van de cryptocurrency ofwel de eerste echte cryptomunt. Daarna kwamen er andere cryptomunten op de markt als alternatief voor Bitcoins. Al deze andere Coins zijn alternatieve Coins ofwel Altcoins. Je start dan ook (bijna) altijd bij het aanschaffen van bitcoins. Vandaaruit kun je overstappen naar andere cryptocurrency. Bijna alle Altcoins zijn afgeleid van de Bitcoin-blockchain en zijn gemaakt om als valuta te dienen en om betalingen mee te doen. Tokens zijn eigenlijk aandelen die bovenop een gebruikte blockchain liggen en vertegenwoordigen stukjes van een bepaald project of bedrijf. Het is een bewijs dat je een aantal procent van een bijzonder systeem of blockchain in jouw bezit hebt. Je kunt met tokens niet betalen, maar je kunt ze wel verhandelen (traden) tegen Coins.

NFT Kopen

Zoals gezegd kiezen steeds meer mensen én bedrijven voor het kopen van NFT’s (certificaten). Deze certificaten zijn zeer waardevol omdat ze uniek zijn. Zo kunnen kunstenaars of artiesten hun gemaakte werk verkopen waarbij dat werk een unieke digitale code krijgt. Het werk kan wel worden gekopieerd, maar er is maar één versie van het kunstwerk met die unieke code. Iedereen kan digitaal een Non Fungible Token maken (creëren) en koppelen aan een object. Dit object registreer en in een openbare database (blockchain). Daarnaast koppel je de registratie ook aan je digitale crypto portemonnee. Het bewijs dat jij de eigenaar bent is de digitale sleutel van jouw Non Funfible Token. Hierdoor is het originele Token 100% zeker een uniek item is. Bij een Non Fungible Token kun je een kunststuk eenvoudig herleiden vanwege die unieke code.

 

NFT’s  zijn te maken van alles wat digitaal is

Je kunt ook zelf een NFT maken. Dat kun je doen van alles wat digitaal is zoals bijvoorbeeld de opname van liedjes, foto’s, video’s, artikelen of aankopen in computerspellen. Non Fungible Tokens zijn in de meeste gevallen verzamelobjecten en digitale kunst. In de toekomst zullen artiesten en muzikanten zeker hun creaties omzetten in Non Fungible tokens. Er zijn verschillende Non Fungible Token marktplaatsen, zoals OpenSea, Rarible en Nifty Gateway. Opensea is hiervan veruit de grootste.