goud

In de wereldwijde goudhandel zie je soms door de bomen het bos niet meer. En als je goud hebt liggen dat je wil verkopen, geeft dat je een enorm goede handelspositie, want goud is en blijft erg schaars. Er zijn simpelweg veel meer kopers dan verkopers van goud. Veel vraag, en weinig aanbod. Maar een belangrijk verschil tussen al die professionele goudhandelaren en jou, als eigenaar en potentiële verkoper van goud, is dat jij niet al jaren full time actief bent in die wereld. Er zijn daarom veel bedrijven die hun best zullen doen jou een goed gevoel te geven om je goud aan hun te verkopen, terwijl ze eigenlijk vooral zo min mogelijk voor jouw goud willen betalen.

goud

In mijn ervaring als goud expert en taxateur heb ik opgemerkt dat veel eigenaren van goud eigenlijk te weinig kennis hebben van wat ze in handen hebben. En ook vaak te weinig tijd om zich goed in te lezen. Daarom schrijf ik dit artikel: om jou als particulier te helpen door middel van een overzichtelijk stappenplan. Ik heb vijf stappen beschreven, en als je ze goed leest en leert te gebruiken, zul je gegarandeerd met meer winst je goud verkopen.

Stap 1: Weeg je goud

De eerste stap lijkt logisch, maar hier gaan de meeste mensen al de mist in. Het gevaar is dat je er vanuit gaat dat je weinig kennis hebt van het vak, en dat je vertrouwt op wat een potentiële koper jou vertelt. Trap hier niet in, want zo’n koper heeft er baat bij dat jij zijn of haar verhalen gelooft. Zo hoeven ze jou uiteindelijk minder te betalen voor het goud dat je hebt. Het is daarom essentieel dat je eerst je goud goed weegt. Dat kan thuis met een keukenweegschaal (houd er dan wel rekening mee dat die net iets minder nauwkeurig weegt en niet professioneel geijkt is). Of anders kan je je goud meenemen naar een juwelier, die heeft vaak wel een professioneel geijkte weegschaal staan. Meestal mag je kosteloos wegen, en krijg je daarna wellicht een taxatie mee naar huis.

Stap 2: Actuele goudprijs

Als je weet hoeveel gewicht je goud heeft, is de volgende stap om de waarde te berekenen. Dit doe je door de actuele goudprijs te checken. Die staat overal op internet, en wordt elke paar minuten geüpdatet. Meestal staat deze goudprijs per gram weergegeven. Zo kun je dus eerst per gram bekijken hoeveel goudwaarde je in handen hebt, en dat vervolgens omrekenen naar het totale gewicht dat je hebt. Als je dit hebt uitgerekend, weet je de globale waarde van je goud. Houd er wel rekening mee dat een professionele koper wellicht een kleine commissie achter houdt. Maar als jij zelf op de hoogte bent van de kale goudwaarde, kun je niet voor verrassingen komen te staan.

Stap 3: Vertrouw niet iedereen

Een belangrijke stap. Er zijn eindeloos veel gegadigden voor jouw goud, en de meeste gegadigden zijn heel gewiekst. Sommigen zijn al jaren actief in de wereld van de goudhandel, en hebben uiteenlopende tactieken om voor een zo laag mogelijk bedrag goud in te kopen, en voor een zo hoog mogelijk bedrag weer te verkopen. Punten waar je onbetrouwbare partijen aan kan herkennen zijn: te schreeuwerige websites en te mooie prijzen, maar ook gebrek aan contactmogelijkheden en niet transparant over de goudkoers. Als ze bijvoorbeeld niet telefonisch of fysiek bereikbaar zijn, maar bijvoorbeeld alleen per mail, is dit vaak een slecht teken. Je wil een partij vinden die integer en bereikbaar is. Hebben ze een telefoonnummer of – nog beter – een fysieke winkel? Pluspunt!

Stap 4: Contact leggen

Als je denkt een betrouwbaar bedrijf te hebben gevonden, is de logische volgende stap dat je contact legt. Hierboven heb ik al beschreven dat het wenselijk is dat je niet alleen per e-mail, maar ook telefonisch contact kan leggen. Een goud koper hoort namelijk ook oog te hebben voor jouw persoonlijke verhaal. Gouden voorwerpen hebben vaker dan andere spullen een emotionele waarde. Misschien gaat het wel om een erfenis. Door telefonisch contact te hebben kun je inschatten wat voor vlees je in de kuip hebt, en vaak laat het ook zien dat een bedrijf niets te verbergen heeft en beschikt over professionaliteit en integriteit.

Stap 5: Fysiek langs gaan

Zoals ik al eerder heb gezegd: als een bedrijf een fysieke locatie heeft waar je langs kan gaan, is dat een enorm pluspunt. Het laat dan zien dat het waarschijnlijk een goed lopende onderneming betreft, en dat ze al langer actief zijn. Maar ook geeft dat jou de mogelijkheid om, mocht er toch iets fout gaan, dat bedrijf weer te traceren. Tijdens je oriëntatie naar een partij om jouw goud aan te verkopen, is het dus belangrijk dat je daar even langs gaat. Dan kun je in real life bekijken of de partij te vertrouwen is, en nog beter: of jij er een goed gevoel bij hebt. Geen goed gevoel? Ga door naar de volgende! Jij hebt alle macht in handen.Ik hoop jou op deze manier wat extra basiskennis te hebben meegegeven, zodat je vanuit een betere positie kunt handelen. En ik heb een extra tip: voor een betrouwbare goudhandelaar kun je kijken op deze website: www.contant-inkoop-goud.nl. Dit is een handelaar die ook een juwelierszaak heeft in Amsterdam, waar je gewoon langs kunt gaan.