Als het niet meteen nodig is, dan sluit je liever geen lening af. Zoals bekend kost geld lenen je altijd geld en die kosten kunnen afhankelijk van de geldverstrekker behoorlijk oplopen. Er kunnen heel hoge rentepercentages gerekend worden die je later als een molensteen om de nek gaan hangen. Soms is het afsluiten van een doorlopend krediet echter wel verstandig.

Soms zit er niets anders op dan het afsluiten van een lening

Er kan zich echter een situatie voordoen dat er niets anders opzit dan het afsluiten van een lening. Voorbeelden? Je auto gaat stuk en je hebt echt een auto nodig voor je werk, de wasmachine houdt er mee op en tegelijk ook de droger en de vaatwasser. Je kunt er dan voor kiezen om bij familie en vrienden aan te kloppen. Meestal zijn die indien nodig direct bereid je uit de brand te helpen. 

Al menig vriendschap stuk gegaan door een lening

Ga je een lening aan bij familie of vrienden, zorg dan wel dat je de gemaakte afspraken goed op papier zet. Er is al menig vriendschap stuk gegaan door een lening. Door alles aan papier toe te vertrouwen, kan er nooit enig misverstand ontstaan over de afgesloten lening. Mochten familie en vrienden je niet kunnen helpen, dan kun je het eventueel nog bij je werkgever proberen.

Negatieve BKR notering kan roet in het eten gooien

Mits je geen negatieve BKR notering hebben, kun je voor een lening ook gewoon aankloppen bij de bank. Doorgaans heb je daar twee opties: het doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Het doorlopend krediet is een bijzondere lening. Bij een doorlopend krediet staat de einddatum bijvoorbeeld niet vast. Bovendien krijg je te maken met wijzigende rentepercentages, althans je hebt daar kans op. 

Je spreekt bij een doorlopend krediet een kredietlimiet af

Ga je een doorlopend krediet aan, dan spreek je met de bank een kredietlimiet af. Tot aan dat bedrag kun je steeds geld opnemen. Het bijzondere aan het doorlopend krediet is dat het geld dat je elke maand aan rente en aflossing aflost, gewoon weer op kunt nemen. Om deze reden heeft een doorlopend krediet dus ook geen einddatum. Als je voor een langere periode over extra budget wilt beschikken, is een doorlopend krediet de perfecte lening. 

Meer overzicht en regelmaat bij een persoonlijke lening

Kies je voor een persoonlijke lening, dan weet je wel steeds waar je aan toe bent. Je lost elke maand exact hetzelfde bedrag af en de rente wijzigt niet gedurende de looptijd van de lening. Mensen die graag het overzicht bewaren en wars zijn van verrassingen, kiezen dan ook liever voor deze optie. Je loopt bij deze leenvorm bovendien geen enkel risico wat betreft een verhoging van de rente, want die blijft steeds hetzelfde. Op het moment dat je tekent voor deze lening, weet je ook al wanneer de laatste maandelijkse aflossing gaat doen en wanneer de lening afgelost is. Een persoonlijke lening wordt vaak afgesloten als er een eenmalige uitgave gedaan wordt, bijvoorbeeld het aanschaffen van een auto.