geld beleggen in vastgoed

Als beginnende belegger kom je heel veel kansen tegen om in te beleggen. De ene optie is vaak nog beter dan de ander. Maar hoe weet je nou of iets een goede belegging is, of dat men je een zogenaamd kaartje verkoopt voor een zinkend schip? Vaak betaalt men meer voor kwaliteit, of beleggingen die zich al jarenlang hebben bewezen. Dit is waar voor veel zaken in het leven, ook buiten de beurs om. We kunnen zat voorbeelden bedenken waar dit het geval is. Denk aan auto’s, koelkasten of makelaars die je ontzorgen.

Door zaken op risico in te schatten krijg je al snel een redelijk idee waar je wel, en waar je niet je geld in wil steken als je nog niet heel ervaren bent.

Rendement

Ook kun je beleggingen sorteren op rendement. Veel grote en ervaren beleggers kijken rond welke belegging hun het meeste geld op gaat leveren. Dit proces wordt iedere keer weer opnieuw gedaan om veranderende omstandigheden mee te nemen in de overweging.

Dividend

Het kan gebeuren dat een belegger bijvoorbeeld een dividend ontvangt van een goedlopend bedrijf. Dit is niet ongewoon voor de grote bedrijven waar we allemaal wel een paar van kennen. Veel van de top 100 grootste bedrijven keren jaarlijks dividend uit aan hun aandeelhouders.

Oude sok onder het bed

Maar beleggers zitten nu met een nieuwe keuze omdat ze zojuist nieuw kapitaal hebben ontvangen. Dit willen ze natuurlijk niet in een oude sok onder het bed stoppen. Enerzijds omdat het gaat om bedragen waar je bed bol van gaat staan als die sok er daadwerkelijk onder moet passen, en anderzijds omdat men kapitaal altijd wil laten groeien. Soms is het wijzer om dat dividend weer terug te investeren in het bedrijf, omdat men kan schatten wat het bedrijf ermee zal doen, en dus hoeveel rendement men ervoor terug krijgt in het volgende jaar.

Meer of minder risico?

Ook kan het gebeuren dat men voor dit dividend een iets risicovollere bestemming wil zoeken omdat men een nog hoger rendement probeert te ontvangen dan ze al kregen via hun aandelenbelegging. Als een belegger ervoor kiest om een deel van hun kapitaal aan minder risico’s bloot te stellen dan hebben ze een paar dingen om over na te denken. Ten eerste moet men kijken wat het huidige profiel van de risico’s zijn, dit wordt ook wel het risicoprofiel genoemd.

Staatsobligaties of bedrijfsobligaties

Als men bijvoorbeeld alleen maar in staatsobligaties belegt van landen zoals Nederland of Duitsland, dan is het vrij lastig om nog minder risico te lopen op de beurs. Maar als men aandelen bezit van een bedrijf met een koersnotering die steeds volatieler begint te worden kan men het risicoprofiel een tandje lager zetten door te beleggen in bedrijfsobligaties. Beleggers kunnen niet alleen obligaties kopen van overheden, maar ook van bedrijven. Doorgaans zijn de risico’s lager bij bedrijfsobligaties dan bij aandelen van datzelfde bedrijf. Dit is omdat bedrijven terugbetaling garanderen, waar men op aandelen geen garanties kan geven dat het gaat stijgen.